Klasa 3e

Forum klasy 3e

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-06-03 18:23:54

Marta

Administrator

4728903
Punktów :   -1 

Debata

Jutro (04.06.2009) odbędzie się druga debata przedwyborcza szczerze mówiąc nie bardzo mam pojęcie kto tam będzie, wiem tylko że pani Pusz z Centrolewicy, no ale mniejsza o to. Debata rozpocznie się o 11.45 (na angielskim) i będzie trwać minimum  godzinę, ale oczywiście może trwać dłużej... Trudno określić czas maksymalny, ale może się okazać że fizyka również nam zleci. Proponuję przygotować sobie jakieś pytania odnośnie programów wyborczych

Jak wygląda kwestia osób, które muszą być na fizyce nie wiem, ale to trzeba by jutro z panią prof. Montelatic ustalić.

bez sensu, bez sensu, bez sensu

#2 2009-06-03 20:11:59

anczyk

Użytkownik

1464370
Call me!
Punktów :   

Re: Debata

UWAGA! nie nastawiajcie się, że nie będzie debaty, bo pani Pusz może być tylko do 13, więc debata się skończy max o 12:45. Oprócz pani Pusz będzie również reprezentant Samoobrony oraz bardzo możliwe że SLD-UP. Co do nazwisk - sama ciągle nie wiem kto będzie

Liczę na Waszą aktywność

#3 2009-06-04 16:44:53

Marta

Administrator

4728903

i jak wam się podobała debata? "Darmowa krowa dla każdego studenta!" xD

#4 2009-06-04 20:13:00

anczyk

Użytkownik

1464370
Call me!
Punktów :   

dobry pomysł - napiszcie, co myślicie. czułyśmy się chwilami z Ewą fatalnie w sumie to wiecie, to ja mu powiedziałam, że może przyjechać... zabiją mnie jutro? tzn dyrektor? nie wyglądał na zadowolonego. w poniedziałek zresztą też.
a mi debata i tak się podobała. pani pusz jest bardzo przekonywująca (tak a propos przy wyborach i tak pamiętajcie, że ona ma takie poglądy takie jak lewica, bo kto trochę się orientuje mógł się spostrzec, że jakoś tak omijała tematy, w których dane partie mają skrajne poglądy). nie ma co, kobieta z klasą i lexusem . debata udana do zaliczonych, co mi się podobało - p. Pusz poruszała rzeczywiście tematy związane bezpośrednio z PE, nie mówiła bez potrzeby o sprawach krajowych

Dziękuję szczególnie Marcie i Justynie, które się odważyły zabrać głos. Sama miałam pytanie, ale stwierdziłam, że zostawię je na sam koniec, zadam je, jeśli już nikt nie będzie miał nic do powiedzenia. A że wszystko wypaliło - nie miałam takiej okazji bo nurtuje mnie aspekt rodzinny życia polityka - przecież taka pani Pusz byłaby 5/7 dni w Strasburgu, Brukseli. nieważne. co z dziećmi? jak myślicie, jakie mogą być poglądy p. Pusz?

#5 2009-06-04 21:43:10

Marta

Administrator

4728903

A wiesz, że to byłoby ciekawe? Szkoda, że nie zadałaś tego pytania. Z tego co wiem to Ci posłowie przyjeżdżają co najmniej na dwa, trzy dni w tygodniu do kraju. Ale jak się ma dzieci, a ona może mieć nawet małe to te trzy dni to trochę mało...
A mnie i tak się nie podoba, że zostałam olana przez p. Pusz. A ten facet z Samoobrony to kretyn. Nie wiem, czego on tam szuka w tym PE skoro nawet języków nie zna. Nie mówię że od razu ma znać ich z dziesięć ale skoro już się wybiera do Europy xD to przynajmniej ten jeden w stopniu komunikatywnym powinien znać. Ale nie wiem, może on sobie myśli, że uczyni język polski językiem ogólnoeuropejskim?
A to z tymi krowami to po prostu... Nawet nie chce mi się tego komentować... Poza tym mam takie trochę wrażenie, że facet nie bardzo wiedział, że on ma do czynienia z uczniami liceum ogólnokształcącego i, przynajmniej ja to tak odczuwam, trochę za dużo gadał o rolnictwie i o krowach. A tak z drugiej strony to pewnie nie miał za dużo do powiedzenia i tak się czepiał tych biednych krów, "produkujących ozon"

#6 2009-06-04 22:01:57

justka

Użytkownik

Punktów :   

tak nasze pytania cudo. zwłaszcza moja paplanina:D taki łamaniec językowy.
babka mnie nie przekonała, ale ogólnie to nieźle bajerowała i krążyła między tematami. na moje pyt tez do konca nie odp, tzn jej mowa nie przekonałaby mnie do wziecia udziału w wyborach. "przemówienie" pana posłateż nie:P ja tam nic do niego nie mam. ale po co sie pchac do czegos jesli sie nie ma nic do powiedzenia na dany temat. ogolnie to "sie nie będę zagłębiać"

#7 2009-06-04 22:15:58

Marta

Administrator

4728903

Justyna Bój się! Nie mów mi, że krowy pana z Samoobrony Cię nie przekonały uważaj teraz bo one się żywią w 20 hektarowym gospodarstwie to ich dużo pewnie jest przyjdą w nocy i Cię zjedzą xD

No a tak na poważnie to p.Pusz przekonała mnie do wzięcia udziału w wyborach, co nie oznacza, że głosowałabym na nią. Ale zgadzam się z tym co mówiła że do PE nie głosuje się na partie tylko na konkretne osoby. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to było pod publiczkę, ale mniej więcej się z tym zgadzam. Bo oczywiście kiedy ktoś zmienia skrajnie swoje poglądy jak rękawiczki bo mu tak wygodnie traci wiarygodność. Przynajmniej w mojej opinii

#8 2009-06-05 13:28:29

kawalcia

Nowy użytkownik

Punktów :   

kto chce miec krowe w domu?? lista nr 3

#9 2009-06-05 16:36:44

Ewa

Użytkownik

11476762
Call me!
Punktów :   

Jeśli chodzi o krowę to mnie najpierw zastanowiło to, skąd pani Pusz przyszło do głowy to porównanie. Oczywiście odpowiedź Wawrzyniaka tak mnie zaskoczyła, że nie zastanawiałam się nad tamtym dłużej. Ale kiedy wróciłam do domu (jakieś 2 godz temu) wpadło mi w ręce "Życie Pleszewa". Okazuje się, że w Rawiczu odbyła się jakaś debata, na której była m. in. (nie czytać mniej indziej:D) pani Pusz i to tam właśnie z ust jakiejś pani Sidoni Jędrzejewskiej z PO padły słowa, że w UE więcej wydaje się na krowę niż na ucznia. Wygląda więc na to, że politycy czerpią inspirację z siebie nawzajem. I nie ma co się dziwić, że biedny pan z Samoobrony, który widocznie na debatach bywa rzadziej, nie potrafi się na temat wysłowić

#10 2009-06-05 18:47:04

anczyk

Użytkownik

1464370
Call me!
Punktów :   

p. Sidonia Jędrzejewska to nr 2 PO (czyli wyżej np. od Grzegorza Sapińskiego).
Ogólnie chciałabym się odnieść do wątku po co pan z Samoobrony pcha się do PE. To nie jest tak, sami wiecie, że Polska ma 50 mandatów. W naszym kraju mamy 13 okręgów wyborczych, co daje średnio 4 posłów na okręg. Szczerze wątpię, czy Samoobronie uda zdobyć się wystarczającą ilość głosów, by dostać choć jeden. A procedura jest taka, że jeśli dany komitet dostanie mandat, przypada on osobie nr 1. Następne już otrzymują ci, którzy faktycznie zostali obdarzeni zaufaniem wyborców. Stąd też mam wrażenie, że (oprócz PiSu i PO) wszyscy kandydaci poszczególnych komitetów pracują na numery 1. Zobaczcie na Unię Polityki Realnej - dlaczego reprezentuje ją bardzo często Grzegorz Grocki? Przecież on jest numerem 10, UPR nie dostanie 2 mandatów (dam sobie obciąć za to włosy jakoś drastycznie krótko). Jeśli w ogóle, to zdobędzie go pan Bartosz Jóźwiak. A Grocki jest specjalistą do spraw marketingu, ładnie mówi np. o kryzysie, z tego co zorientowałam się przy przygotowywaniu debaty, musi znać się dobrze z p. Jóźwiakiem. Tak samo rolą p. Wawrzyniaka jest zdobycie głosów dla Samoobrony, a nie dla siebie. On wie, że się nie dostanie, ale listę trzeba było jakoś zapełnić .
Co do pytania, którego nie zadałam (w porównaniu z innymi było takie mało polityczne, nie związane z PE) - pani Pusz ma 2 małych dzieci (tak czytałam na ulotce), europosłowie wracają najczęściej na weekendy do domu, ale czy to wystarczy? Chociaż z tego co słychać ze słów p. Pusz, ona stawia w życiu na karierę... Ja nie chodziłam do przedszkola, jakoś nie żałuję ;] (czy jestem z tego powodu niedorozwinięta albo coś ?) jakoś nie miałam problemów w zerówce z czytaniem. Trochę się bałam tylko, że będę się wstydzić i słowa nie powiem do moich nowych koleżanek i kolegów, ale jakoś przezwyciężyłam moją wrodzoną nieśmiałość . Niedługo 3latkowie będą wysyłani do zerówki. Teoretycznie według psychologów dzieci w tym wieku uczą się bardzo szybko, ale to i tak nie zmieni poziomu intelektualnego Polaków - co z tego, że dzieci pójdą wcześniej do szkół, ale w tych szkołach nie ma już tego poziomu, który był kiedyś. My mieliśmy jeszcze normalnie matematykę, polski, środowisko itd. (ponieważ nie wydrukowano jeszcze dla nas podręczników dla nauczania zintegrowanego). Te nowe książki są jakieś śmieszne! Jak to Justyna kiedyś opowiadała - dzieci w 4 klasie nie znają znaku "+", ponieważ on zawsze był wydrukowany w książeczce

#11 2009-06-05 19:57:33

justka

Użytkownik

Punktów :   

no tych krów w sumie to strach się bać. tam musiały byc prowadzone jakieś nielegalne badania genetyczne, których skutkiem ubocznym jest produkcja ozonu przez krowy. nie wiadomo do czego te krówki sa zdolne;D
ja też nie chodziłam do przedszkola i żyję.
najlepiej by było gdyby te dzieci w klasach zintegrowanych tylko czytały i liczyły. to są przeciez podstawy, bez których nie można nawert myśleć o nauce innych rzeczy.

#12 2009-06-05 20:01:28

anczyk

Użytkownik

1464370
Call me!
Punktów :   

zgadzam się z Tobą, ale niech piszą, czytają i liczą dobrze, a nie tylko udają, że to robią

#13 2009-06-05 20:51:27

Ewa

Użytkownik

11476762
Call me!
Punktów :   

Anczyk co do dzieci to słyszałam wczoraj opinię, jako że nie ma z nimi problemu - można je wziąć ze sobą do Brukseli. Jakoś mi jest ciężko wyobrazić sobie to w praktyce. Zwyczajnie mi tych dzieci żal. Tak to jest jak mamy robią kariery...

#14 2009-06-05 23:31:00

Marta

Administrator

4728903

Nie no słuchajcie... Skoro już poruszamy ten drażliwy temat, jakim bez wątpienia jest edukacja to może wyrażę również swoją opinię. Obecny system szkolnictwa jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu od klasy 1 szkoły podstawowej aż do matur itd.
Po pierwsze jak ma być dobrze, skoro zmiany nie dość że nie są przemyślane to jeszcze bezmyślnie są wprowadzane w życie? Jeżeli chcemy coś zmienić to powinniśmy wziąć grupę nauczycieli, w której będą reprezentanci każdego cyklu kształcenia. Np. matura z matematyki. Powinno być tak, że ustalamy ją dla uczniów klas 1-3 podstawówki. I wtedy możemy im zmienić program dla klas 4-6, gimnazjum i liceum, tak aby nie nawalić niewyobrażalnej ilości materiału na samo liceum, ale także żeby ta matematyka nie ucierpiała. Wtedy i materiał zostałby opanowany, i zdanie matury nie byłoby takie trudne. A tak w gimnazjum i podstawówce się tylko ciągle powtarza te same rzeczy i lecimy w kółko : ułamki, procenty, wyrażenia algebraiczne, geometria, równania. W gimnazjum się to trochę rozszerza ale i tak powtarza się to co było w poprzednich klasach.
Po drugie to czy dziecko chodziło do przedszkola nie może być wytyczną tego, czy dziecko jest mądre, czy nie. To zależy od rodziców. A obecni rodzice są straszni. I nie mówię tu o ludziach którzy mają po czterdzieści parę lat i więcej, tylko o tych, będących rodzicami 4 czy pięciolatków. Te czterolatki nie potrafią np. nazwać kolorów i trzymać nożyczek. A takie podstawowe elementy edukacji to przecież zadanie dla rodziców.
Podałabym jeszcze jeden przykład rodem z dzisiejszego dnia, ale chyba wszyscy wiemy co mam na myśli...

Stopka forum

RSS